024 641 31 61 tot 17:00 uur Bekijk onze openingstijden

Slim en snel bouwen met prefab houtskeletbouw

Hormes Bouwmaterialen 5 min. 12 april 2019

Het project van aannemer Sjoerd Vissers (Visser Bouw Horssen) is de realisatie van een prefab houtskeletwoning in Appeltern. Lees hoe Sjoerd dit project heeft ervaren! 

  • Vissersbouw Appeltern Detail

Afb.1: project woonhuis in Appeltern, DAT bouwsysteem project gerealiseerd met Vissers Bouw uit Horssen.

Tegenwoordig moeten we duurzaam en snel bouwen. De regels zijn streng en de personeelstekorten groot. Er moet iets veranderen! Wat betreft Hormes Bouwmaterialen hebben prefab bouwsystemen de toekomst. Het maakt slim en snel bouwen mogelijk. Je realiseert in korte tijd een bouwproject in een uitstekende kwaliteit en je hebt veel opties in afwerking en indeling. Daarbij zet je de factor weersinvloeden buiten spel en heb je minder arbeidskrachten nodig.

Prefab Houtskeletbouw

Hormes Bouwmaterialen levert prefab bouwoplossingen van DAT Bouwsystemen. DAT biedt een unieke combinatie met het beste van twee werelden: houtskeletbouw met betonnen verdiepingsvloeren. Daarmee heb je de duurzaamheid, korte bouwtijd en hoge isolatiewaarde van houtskeletbouw en de betonnen vloeren zorgen voor een geluiddichte constructie en een grote overspanning.

Makkelijk bouwen nu echt mogelijk want binnen enkele dagen staat er een compleet woonhuis op de bouwkavel. In elk budget en met grote vrijheid van indeling en afwerking. Een sterk concept volgens onze bedrijfsleider bouwmaterialen, Ted Renkens:

"Het concept van DAT Bouwsystemen is heel krachtig. Het bouwwerk voldoet aan alle nieuwe normen en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Alles wordt in een schone, droge fabriek voorbereid volgens de tekeningen. Dat betekent op bouwplaats dat een woning al in enkele dagen wind- en waterdicht is. En de combinatie houtskelet en beton is uniek" 

Snel bouwen, snel opleveren

Het grootste voordeel van deze bouwvorm is de snelheid. Een woning is al binnen 3 maanden bewoonbaar! Met een traditionele bouw duurt dat zeker een jaar. Een ander voordeel is dat weersinvloeden veel minder effect hebben op de bouw. Het bouwwerk is in zeer korte tijd wind- en waterdicht, dat komt de kwaliteit ten goede. En het is efficiënt: terwijl buiten de gevelbekleding wordt gemonteerd, is binnen het stucwerk, schilderwerk en de afbouw in volle gang. 

Waarom Prefab houtskeletbouw?

Er zijn verschillende prefab bouwsystemen op de markt. Hormes adviseert een houtskeletbouw, omdat woningen hiermee duurzaam, snel en energiezuinig worden gebouwd. De korte bouwtijd scheelt in de kosten en je krijgt een constante bouwkwaliteit dankzij de geconditioneerde omgeving. Een nadeel van houtskeletbouw is dat er een beperkte overspanning mogelijk is. Maar met de betonnen verdiepingsvloeren van DAT bouwsystemen is dat probleem opgelost.

Afb. 2: de woning wordt per element opgebouwd en is in drie dagen wind- en waterdicht!

Samenwerking Hormes en DAT Bouwsystemen

Volgens Ted heeft de samenwerking met DAT Bouwsystemen het dienstenpakket van Hormes Bouwmaterialen vergroot. “Het leuke is dat Hormes nu bij het hele bouwproces betrokken is. Van bouwtekening tot werkvoorbereiding en van daglichtbepaling tot de EPC-berekeningen. Zo kan ik onze klant echt ontzorgen”, vertelt Ted. “Snel en ook nog eens voor een goede prijs. Wij zorgen ervoor dat de woning wind- en waterdicht geplaatst wordt waarna de professional verder kan met de afwerking.”

Werkwijze: standaard bouwstijl of maatwerk ontwerp

We ontwerpen een bouwproject op basis van het ontwerp van een architect (maatwerk) of we werken met de standaard bouwstijlen van DAT bouwsystemen. De woning passen we vervolgens aan op de wensen van de klant. Ook binnen de standaard bouwstijl heeft een klant nog veel keuzevrijheid.

Voor het woonhuis in Appeltern werd Hormes al ingeschakeld bij de eerste fase in het ontwerp. Samen met de aannemer verwerkte Hormes alle wensen van de klant. Na goedkeuring van de tekeningen konden de vakmensen in de timmerfabriek van DAT Bouwsystemen aan de slag. In de fabriek maken zij alle bouwdelen van de complete woning. Alle kozijnen zijn dan al ingebouwd, zelfs bij dakkapellen, serres en erkers. Ook de dakranden worden kant en klaar afgewerkt. Wanneer alle onderdelen klaar zijn, levert Hormes het geheel als bouwpakket af op de bouwplaats. Indien gewenst geeft DAT montagebegeleiding op de bouwplaats. Bij het project in Appeltern was dat niet nodig. Onder vakkundige begeleiding van Vissers Bouw BV werd in enkele dagen de complete woning geplaatst.

Sjoerd Vissers, directeur Aannemersbedrijf Vissers Bouw

“Ik doe al jaren zaken met Hormes en wist dat ze prefab bouwoplossingen van DAT Bouwsystemen leverden. Houtskeletbouw neemt een vlucht, ook omdat mensen graag duurzaam en energiezuinig willen bouwen. Toen deze klant uit Appeltern bij mij kwam, werd al snel duidelijk dat een prefab woning goed paste bij zijn wensen.

Mijn klant had een opzet gemaakt en is zelf bij DAT Bouwsystemen gaan kijken naar de mogelijkheden. Dat hoeft niet, maar kan natuurlijk altijd. Voor mijn klant was houtskeletbouw onbekend terrein en zijn bezoek aan DAT gaf hem veel vertrouwen in het product en inzicht in de toepassingen. Vervolgens hebben we samen met Hormes zijn woning uitgewerkt.

Voor mij was het de eerste keer dat ik een houtskeletbouw woning realiseerde. De soepele samenwerking met Ted Renkens van Hormes en Koen Huyser van DAT Bouwsystemen zorgde voor een vlot ontwerp- en bouwproces. Ik zie het als groot voordeel dat de bouwtijd aanzienlijk korter is dan bij traditionele bouw. Deze woning stond in nog geen 4 dagen waterdicht en toen kon de afbouw al beginnen. Een volgende prefab HSB-woning heb ik in 2 à 3 dagen staan. Want ik weet nu precies hoe het werkt, dus gaat het straks nog sneller.

Ook mijn klant kijkt terug op een prima bouwproces met een prachtig eindresultaat. De combinatie van betonnen vloeren en houtskeletbouw maakt de woning goed geïsoleerd en geluiddicht. Een duurzaam huis, klaar voor de toekomst. En natuurlijk is hij helemaal gelukkig met zijn nieuwe huis!”

Afb.3: op werktekeningen wordt alles tot in detail uitgewerkt

Afb.4: montage van de gevelbekleding en afbouw kan prima tegelijk

Maatwerk: de rol van Hormes Bouwmaterialen

Wil de klant maatwerk? Dan denkt Hormes Bouwmaterialen al tijdens het ontwerp mee met de architect. Ted:

"Wij kennen alle mogelijkheden van dit prefab systeem en kunnen de architect adviseren en informeren over alle opties. Zo maken we een ontwerp op maat. Helemaal afgestemd op de wensen van de klant en toch opgebouwd uit standaard elementen. Zo blijft het project ook betaalbaar. Vervolgens zorgen wij ervoor dat alle bouwmaterialen op tijd op de bouwplaats zijn."

Prefab in adviesgesprek al meenemen

Enthousiast geworden over DAT Bouwsystemen? En heb je een (klant met een) bouwkavel? Neem de mogelijkheden van dit unieke systeem mee in je overwegingen c.q. je adviesgesprek. Hormes denkt graag met je mee en kan het ontwerp- en bouwproces voor je versnellen. We zijn benieuwd naar je bouwplannen!

Afb.5: project gerealiseerd in 5 maanden: nov 2018 - maart 2019.

Projectgegevens

Locatie Appeltern
Opdracht De heer Bull
Ontwerp Van Helder Architecten, DAT bouwsystemen
Uitwerking DAT Bouwsystemen en Hormes Bouwmaterialen BV
Bouwmaterialen Hormes Bouwmaterialen BV
Uitvoering Aannemersbedrijf Vissers Bouw BV uit Horssen
Oplevering Maart 2019

 

Meer weten? Maak een afspraak!


Hormes Bouwmaterialen 5 min. 12 april 2019

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..