024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Geluidsisolatie

Heb jij last van geluiden van binnen- of buitenshuis?  Hoor jij de bovenburen ‘s nachts naar de koelkast lopen, wordt je gek van het drumstel in de garage of het drukke verkeer op straat? Hier is iets aan doen! Heb je wel eens gedacht aan het aanbrengen van geluidsisolatie?

  • Rockwool geluidisolatie
  • Rockwool geluidisolatie

Geluidsisolatie kiezen

Geluidsisolatiemateriaal is aan te brengen tegen muren, vloeren en/of onder plafonds. Zo is het mogelijk om geluiden van buiten op straat te dempen, maar ook geluidsoverlast van de bovenverdieping te verminderen. Er kan om veel verschillende redenen geluidsisolatie worden toegepast. De materiaalkeuze voor het isoleren van geluid zijn echter beperkter dan opties voor het isoleren van warmte.

Hoe demp ik geluid?

Om geluid effectief te kunnen dempen is het eerst belangrijk om te weten wat geluid is. Geluid is in essentie trillingen die door de lucht bewegen. We kunnen deze trillingen niet zien, maar wel horen en soms zelfs voelen. Wanner je geluid dempt komt het in aanraking met materiaal dat deze trillingen niet of nauwelijks doorgeeft. Materialen met geluidsabsorberende eigenschappen hebben een open structuur om zo de trillingen te dempen en het geluid te ‘stoppen’. De geluiddempende materialen die wij verkopen zijn:

  • Steenwol
  • Glaswol
  • Vlaswol
  • PE-schuim (vlokkenplaat)

Welk isolatiemateriaal is geschikt als geluidsisolatie?

Voor het isoleren van geluid zijn er meerdere opties. Een van deze opties is het gebruik van isolatiewol. Het grote voordeel van isolatiewol is dat je gelijktijdig geluid én warmte isoleert.

De drie varianten van isolatiewol (steenwol, glaswol en vlaswol) zijn alledrie geschikt voor het isoleren van warmte én geluid. Deze isolatiematerialen zijn makkelijk aan te brengen in/tegen muren en onder vloeren. Er zijn echter wel onderlinge verschillen; zo zijn steenwol en glaswol minder brandgevoelig, maar is vlaswol weer een duurzame optie.

Vlokkenschuim geluidsisolatie

Voor het isoleren van geluid is het ook mogelijk om gebruik te maken van PU-schuim vlokkenplaten. Gerecyclede schuimplaten van polyurethaan, ook wel vlokkenplaten genoemd, beschikken evenals isolatiewol over geluiddempende eigenschappen. Vlokkenplaten kunnen op gemakkelijke wijze aangebracht worden tegen muren met materialen die geen geluidstrillingen doorgeven zoals verlijming.

Bij het verlijmen van vlokkenplaten (PU-schuimplaten) gebruik je speciale Polyurethaan-lijm.


LET OP! Bij het gebruik van de vlokkenplaten is het belangrijk dat je een gesloten laag van gipskarton van minstens 12,5mm dikte over de plaat heen aanbrengt vanwege de brandveiligheid van de wand.

Geluidsisolatie aanbrengen

Het correct aanbrengen van geluidsisolatie is bepalend voor de daadwerkelijke geluiddempende werking van het materiaal. Zo kan bij het incorrect aanbrengen van isolatiemateriaal geluid er alsnog doorheen komen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal niet beschadigt raakt door bijvoorbeeld vocht.

Voor meer informatie over het aanbrengen van isolatiemateriaal kan je terecht op een van onze pagina’s over:

  1. Binnenmuurisolatie
  2. Spouwmuurisolatie
  3. Gevelisolatie
  4. Vloerisolatie

Heb je vragen over geluiddempend isolatiemateriaal of de toepassing daarvan? Dan kan je contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen je graag verder en denken met je mee over het kiezen en juist aanbrengen van geluidsisolatie. Neem contact op.

Verbeteren van akoestiek

Het verbeteren van akoestiek is anders dan het dempen van geluid. Bij het dempen van geluid zorg je ervoor dat geluidstrillingen niet van de ene ruimte naar de andere kunnen doordingen. Bij het verbeteren van akoestiek zorg je ervoor dat deze geluidstrillingen niet kunnen weerkaatsen binnen een ruimte. Dit komt vooral voor in ruimtes waar men het dragen van geluid zoals galm wil verminderen, denk hierbij aan:

  1. woonkamers
  2. kantoren
  3. opnamestudio’s
  4. schoollokalen
  5. aankomsthallen

Bij Hormes verkopen wij noppenschuimplaten die je ter verbetering van de akoestiek aan kan brengen. De noppenschuimplaten hoeven niet altijd in het zicht aangebracht te worden, zo zijn ze ook op tactische wijze onder tafels en plafonds te plaatsen. Het behalen van de beste akoestiek kan een lastige opgave zijn. Wij raden daarom aan om vooraf te overleggen met een specialist. Zo voorkom je fouten en ben je verzekerd van een correcte werkwijze.

Contactgeluid dempen

Voor het dempen van contactgeluiden op vloeren als voetstappen en het verschuiven van meubels zijn er estrich-elementen van Fermacell. Deze vloerelementen bestaan uit gipsvezelplaat en minerale wol. Zo hebben deze platen vooral een geluiddempende werking en slechts een beperkt warmte-isolerend effect. Deze estrich-vloerelementen zijn met een dikte vanaf 30mm brandwerend tot wel 60 minuten. 

Geluidsisolatie kopen?

Wil jij van storende geluiden af maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij denken met je mee over de meest geschikte oplossing en zorgen ervoor dat jij zo effectief mogelijk vervelende geluiden isoleert. MAAK HET MAKKELIJK.

Afspraak maken Bezoek Hormes Offerte aanvragen

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..