024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Hormes Bouwmaterialen 2 min. 5 september 2019

Vanaf 15 augustus 2019 kunnen woningeigenaren weer gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor het isoleren van dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. 

 • Isoleren

Woningeigenaren kunnen weer gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De overheid heeft duidelijkheid gegeven over de regeling. Goede isolatie is een belangrijke eerste stap naar energieneutraal wonen. 

Voor wie is de SEEH-subsidie bedoeld?

Je kunt de subsidie aanvragen als je minimaal twee isolerende maatregelen neemt. Bijvoorbeeld:

 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Plaatsen van HR++ of triple-glas.

De aanvrager dient de eigenaar én bewoner zijn van de woning of aanvrager gaat in de woning wonen na renovatie. Ook VvE’s kunnen SEEH-subsidie aanvragen voor woningisolatie. Daarvoor moeten ze met de VvE minstens 2 grote isolatiemaatregelen nemen. De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO.

Vanaf welke datum geldt de SEEH-subsidie?

De subsidie kun je aanvragen vanaf 2 september 2019 op de website van rvo.nl en geldt alleen voor maatregelen die vanaf 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. Voor maatregelen die al eerder zijn uitgevoerd, kan je helaas geen subsidie krijgen. De subsidie vraag je aan na het uitvoeren van de maatregelen.

Minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren door een bouwbedrijf?  Vraag SEEH-subsidie aan. 

 

Andere voorwaarden SEEH-subsidie

 • Voor de betreffende woning is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt. 
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.
 • Je laat de maatregelen uitvoeren binnen de bestaande thermische schil. Dit betekent dat je voor aan- of nieuwbouw van een woning geen subsidie krijgt. Tevens moet je hiervoor voldoen aan het bouwbesluit 2012.
 • Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf (met KvK inschrijving) en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert.

Voor alle voorwaarden en verdere details kijk je op de website van de overheid, rvo.nl. Op de website van MilieuCentraal, staat een uitgebreide uitleg over de subsidie.

Waar en hoe vraag je de subsidie aan?

Vanaf 2 september kun je subsidie aanvragen op RVO.nl door. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Nadat de maatregelen uitgevoerd zijn, kun je subsidie aanvragen. Er is geen termijn waarbinnen je de subsidie moet aanvragen.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen je subsidie aanvraagt en of het om een zeer energiezuinig pakket gaat. Verder stuur je de factuur en een ‘uitvoerdersformulier’ mee. Op het uitvoerdersformulier moet het bedrijf invullen welke maatregelen ze uitgevoerd hebben, hoe groot het oppervlak is en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend en voorzien van foto’s tijdens de bouw.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Aanvullende energiebesparende maatregelen 

Heb je twee energiebesparende maatregelen laten uitvoeren? Dan kan je ook in aanmerking komen voor subsidie voor extra aanvullende maatregelen: 

 • Isolerende voor- en/of achterdeur laten plaatsen
 • Nieuw aanbrengen van een CO2 gestuurd ventilatiesysteem
 • Nieuw aanbrengen van een gebalanceerd ventilatiesysteem met wtw (evt. in combinatie met CO2-sturing)
 • Waterzijdig inregelen CV installatie
 • Energiedisplay of slimme thermostaat

Vandaag nog beginnen met energiebesparende maatregelen? 

Wij zijn jouw partner om de klus makkelijk te maken. Professionele materialen, advies van deskundige medewerkers en ruim 95 jaar ervaring. Als leverancier van bouw- en isolatiematerialen adviseren wij in oplossingen voor dak-, muur- en/of vloerisolatie.

Wil je zelf isolatiemateriaal inkopen voor de energiebesparende maatregelen? Belangrijk is dat het materiaal de juiste isolatiewaarde heeft. Wij kunnen daarbij helpen! Het aanbrengen moet echter wel door een bouwbedrijf gebeuren dat is ingeschreven bij de KVK. Het bouwbedrijf moet vervolgens bevestigen dat het geplaatste materiaal aan de subsidie-eisen voldoet. Wij maken het je makkelijk en verwijzen je graag door naar een bouwbedrijf die de werkzaamheden voor je kunnen uitvoeren.    

Lees ook Isoleren, nuttig en noodzakelijk

 

(bronnen: Milieucentraal, RVO, consumentenbond)

Vragen of meer informatie?


Hormes Bouwmaterialen 2 min. 5 september 2019

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..