024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Wanneer gebruik je welke lijmkam?

Hormes In Huis 2 min. 12 april 2021

De juiste lijmkam kiezen met de juiste vertanding is erg belangrijk. Zo komt de kwaliteit van de tegellijm goed tot zijn recht. Door het kiezen van een juiste lijmkam voorkom je problemen zoals het loslaten van tegels of breken tijdens belasting. Wij helpen je graag op weg.

  • Verwerken tegellijm1

Lijmkam voor vloertegels

Je kan stellen dat hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding van de lijmkam is. De vertanding in de lijmkam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de tegellijm en is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van je tegelklus. Voldoende lijm, in de goede mengverhouding, zorgt er voor dat de vloertegel goed wordt gedragen en niet teveel “na zakt” door het gewicht van de tegel. Op deze manier voorkom je holle ruimtes onder je tegelwerk. 

Voor het lijmen van vloertegels van circa 60 x 60 cm adviseren we een lijmkam met 10 mm vertanding te gebruiken. Bij formaten groter dan 75 x 75cm adviseren we een vertanding van 12 tot 15 mm.

10 mm

Achterkant van de tegel is bepalend voor de lijmkam

Wist je dat de achterkant van de tegel mede de juiste vertanding bepaald? Heeft de achterzijde van de tegel een grove wafelstructuur? Dan verbruik je vanzelfsprekend meer tegellijm en dien je dus een dikkere laag lijm aan te brengen met een grote vertanding.

Om een dik lijmbed aan te brengen op grootformaat tegels (vanaf circa 75x75cm) kan je ook een lijmkam gebruiken met een zgn. halve maan vertanding. Bij een grootformaat tegels kies je voor een 10 mm vertanding en pas dan de buttering floating methode* toe. (*vloer en achterkant tegel inkammen)

Lijmkam wandtegels

Om wandtegels te lijmen wordt er een lijmkam gebruikt met een kleinere vertanding (6 tot 8 mm). Simpelweg omdat de tegels vaak kleiner (dus lichter) zijn dan vloertegels. Wandtegels hebben over het algemeen een poreuzere en vlakkere achterzijde met als voordeel dat de lijm beter kan aanhechten. Breng de lijm aan in zoveel mogelijk verticale banen, dit voorkomt nazakken van de tegels en je knoeit minder met tegellijm. Bij wandtegels met een groter formaat (30 x 60 cm) wordt er vaak extra ondersteuning, in de vorm van een horizontale lat, gebruikt om verzakken tegen te gaan van de eerste rij tegels.

Hoe breng je tegellijm aan?

Tegellijm breng je aan door lijm op de lijmkam te doen, de lijmkam onder een hoek van 45 graden te houden en goed op de vloer te drukken. Breng met een soepele beweging de tegellijm aan zodat er mooi egaal ribbelpatroon ontstaat. Om tegels goed in de lijm aan te brengen is het advies deze met een schuivende beweging neer te leggen. Dat noem je “vlijen".

Meer weten?

Wil je meer weten over het zelf aanbrengen van tegels en het bijbehorende gereedschap? Maak het makkelijk. Kom gerust langs voor advies .

Lijmkam kopen? Bezoek onze bouwmarkt


Hormes In Huis 2 min. 12 april 2021

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..