024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Stijgende bouwkosten remmen groei bouwsector

Hormes Bouwmaterialen 2 min. 23 januari 2019

Onze sector heeft steeds meer te lijden onder sterk stijgende kosten. De ABN Amro concludeert in de sectorpognose Bouw dat de komende jaren de bouwsector minder hard groeit. Onder andere het  personeelstekort is hier een belangrijke oorzaak. Veel bedrijven komen niet aan personeel, de vraag is enorm en moeten daardoor noodgedwongen ZZP'ers inhuren met stijgende personeelskosten als gevolg. Daarnaast spelen de stijgende kosten voor bouwmaterialen ook een rol. 

  • Bouw winter

Vraag en aanbod niet in balans

Uit het sectorrapport van de ABN Amro blijkt onder meer dat  vraag en aanbod niet in balans zijn. Door de stijgende bouwkosten verwachten zij dat met name duurdere woningen gebouwd zullen worden. De reden daarvoor? Op deze duurdere woningen is nog wel marge te halen! Maar er is juist vraag naar huurwoningen, kleinere appartementen in binnensteden en woningen in het middensegment. Die worden door de margedruk bijna niet meer gebouwd. Een mismatch volgens de ABN.

Het CBS maakte ook cijfers bekend en geeft aan dat de prijzen van nieuwbouwwoningen sneller stijgen dan die van bestaande koopwoningen. De laatste conclusie uit het rapport is dat de doelstelling van de overheid (75.000 nieuwbouwwoningen per jaar) zeer waarschijnlijk niet gehaald gaat worden, gezien het aantal vergunningen

Stagnatie van de groei

De stijgende kosten en de druk op marges remmen de groei van de sector. De verwachting is dat de branche dit jaar met 4% en volgend jaar met 2,5 % gaat groeien. Terwijl er in 2018 nog 7% groei was. 

Lees het sectorrapport


Hormes Bouwmaterialen 2 min. 23 januari 2019

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..