024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Nieuwe wetgeving rondom rookmelders!

Hormes Bouwmarkt 2 min 13 mei 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om op elke verdieping in huis een rookmelder te hebben hangen.

  • Rookmelder
  • Rookmelders Bouwmarkt
  • Rookmelder met batterij
  • Rookmelders met batterij

Dit moet je weten over de nieuwe wetgeving rondom rookmelders! Voldoet je woning al aan de nieuwe eisen?


Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland wettelijk verplicht om op elke verdieping in huis een rookmelder te hebben hangen. Op elke woonverdieping moet je binnenkort verplicht een rookmelder hebben. Dit geldt voor zowel koophuizen als huurhuizen. Woon je in een huurhuis en hangen er nog geen rookmelders? Vraag er na bij je huisbaas wanneer dit geregeld gaat worden.

Veiligheid is belangrijk
Een brandalarm kan je leven redden. Als je slaapt, ruik je niets. Breekt er ‘s nachts brand uit? Dan is de kans groot dat je niet wakker wordt. Door de giftige rook raak je snel buiten westen. Een Smartwares of Fire Angel rookmelder, waarschuwt je bij een beginnende brand. Hij geeft een hoog en hard geluid waar je zeker wakker van wordt. Een rookmelder voorkomt niet dat er brand uitbreekt, maar zorgt ervoor dat je het vuur snel ontdekt en voldoende tijd hebt om te blussen of om te vluchten.

Goed gekeurd
Iedere rookmelder moet voldoen aan het NEN 14604 keurmerk. Dat keurmerk stelt onder andere vast of het geluidssignaal luid genoeg is, of de melder goed te bevestigen is en of het product zelf brandveilig is. Er wordt altijd aangeraden een melder met een batterij met een lange levensduur te gebruiken, zo hoef je niet midden in de nacht de batterijen van een piepende melder te vervangen.

Leuk weetje: een (bijna) lege rookmelder piept vaak midden in de nacht omdat het 's nachts kouder is in huis. Het temperatuurverschil geeft de batterij dan het laatste 'zetje' waardoor deze echt leeg raakt.


Waar let je op bij de aanschaf van een rookmelder?
Je hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Goedkoop is vaak duurkoop.

Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Aan te raden is het wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen. Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. De reden dat dit 10 jaar is, is omdat een rookmelder in de loop van tijd vuil wordt van binnen. Dan is de rookmelder niet meer betrouwbaar. Vervang je rookmelders dus altijd na 10 jaar.

Nog even op een rijtje:

  • Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht
  • Dit geldt voor elke woonverdieping in ieder huis
  • Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouw moeten aan de rookmelders plicht voldoen
  • De verplichting geldt ook besloten ruimtes die dienen als vluchtroute
  • Neem een rookmelder met NEN-14604 en een CE keurmerk
  • Rookmelders van Smartwaves & Fire Angel zijn een betrouwbare keus

In de Hormes Bouwmarkt hebben we voldoende keus van erkende merken rookmelders. Vraag onze medewerkers naar de keuze mogelijkheden die passen bij jou wensen.


Hormes Bouwmarkt 2 min 13 mei 2022

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..