024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Belangrijk om gereedschap te keuren

Hormes Bouwmarkt 2 min 1 augustus 2022

 

Het is verplicht sinds 1998 om arbeidsmiddelen zoals machines, werktuigen en gereedschap te keuren. In de Arbo-wet is de ‘Richtlijn Arbeidsmiddelen’ opgenomen, daarin wordt beschreven welke machines, werktuigen en gereedschappen hoe vaak en door wie gecontroleerd moeten worden op veilig gebruik. 

 

  • Vakkundig zagen
  • Zaagblad voor superscherpe zaagsnedes

Bron artikel: BouwTotaal
Iedereen weet dat het moet gebeuren: dat er een sticker op hoort te zitten en dat die niet door iedereen zomaar geplakt mag worden. Het is ook niet slim om met ongekeurde arbeidsmiddelen aan de gang te gaan. Maar iedereen weet ook dat er in de drukte van alle dag niet altijd goed op gelet wordt. Werknemers vinden het soms uiterst makkelijk om spullen kapot achterin de bus te gooien, of dat het er gewoon even niet van kwam om op tijd de spullen te keuren…

Wat moet er gekeurd worden?

Alle apparatuur die tijdens het gebruik er van een risico opleveren, moeten gekeurd worden. Hijs- en hefwerktuigen, machines, maar onder meer ook elektrische handgereedschappen, verlengsnoeren, meetapparatuur, hulpmiddelen en beschermingsmiddelen. Hoe hoger het (elektrisch) risico tijdens gebruik, hoe vaker er gekeurd moet worden. Check hiervoor het Arboportaal. In de NEN 3140 (relevante eisen voor bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties) staat hoe gereedschap moet worden gekeurd.

Hoe vaak keuren?

Hoe vaak er gekeurd moet worden, hangt af van het soort arbeidsmiddel en de mate waarin het wordt gebruikt. In de toelichting van het Arbobesluit is minimaal één keuring per jaar als richtsnoer gegeven. Bepaalde middelen moeten ook na installatie en voor ingebruikname officieel worden gekeurd. Denk aan hijs- en hefwerktuigen en drukapparatuur.

Lees het hele artikel op: Bouwtotaal


Hormes Bouwmarkt 2 min 1 augustus 2022

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..