024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Wateroverlast: voorkomen beter dan genezen!

Hormes Bouwmarkt 2 min. 31 mei 2018

Stortbuien en hevige regelval zijn geen uitzondering. Steeds vaker worden wij geconfronteerd met wateroverlast door hoosbuien: overstromingen, rioleringen die het water niet kunnen verwerken en rioolwater wat via het toilet omhoog komt. 

Onderzoek de oorzaken van het wateroverlast en pak de probleemsituaties aan om in de toekomst overlast te voorkomen. Want dat is altijd nog beter dan genezen! een aantal tips hebben wij voor je op een rij gezet. 

  • Wateroverlast: voorkomen beter dan genezen!

Verbeter de hemelwaterafvoer en voorkom lekkages

Kijk goed waar problemen voordoen en verbeter op die punten de hemelwaterafvoer. Denk aan dakgoten, regenpijpen en vergaarbakken. Bij problemen is het goed om te bekijken welke afmetingen nodig zijn om een bepaalde hoeveelheid regenwater te verwerken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een te kleine regenpijp gebruikt wordt met een te kleine diameter. Het is dan noodzakelijk om de afmeting van het dak te weten. Het dakoppervlak bepaald wat de noodzakelijke diameter is voor het verzamelen en afvoeren van regenwater. Bij Hormes zowel verkrijgbaar in PVC of zink.

Goeie®​ Tipzorg ervoor dat goten en vergaarbakken regelmatig ontdaan worden van blad en andere rommel. Door opstoppingen weg te halen voorkom je een hoop ellende. Ter voorkoming van bladeren en vuil kan je een gootdrain overwegen en/of plaats een bladbolrooster over de gootuitloop.    

Draineren met PVC

Als je last van overtollig water in of rondom het huis is een oplossing om drainageslang aan te leggen om het water weg te leiden. Drainagebuis is in vrijwel alle grondsoorten toe te passen. Het water wordt zo op een effectieve manier afgevoerd. Liggen er al drainagebuizen in de grond, maar is er toch sprake van overtollig water? Het kan helpen de buizen eens door te spuiten.

Infiltreren

Een vrij nieuwe manier van verwerken van regenwater is infiltreren. Je slaat als het ware het regenwater ondergronds op om in drogere periodes het water gedoseerd weer af te geven aan de grond. Je koppelt bij infiltratie de afvoer van regenwater af van het gemengde riool. 

Groen neemt beter water op

Door bestrating kan water moeilijker worden opgenomen in de grond. Advies: haal tegels eruit en breng groen ervoor in de plaats. Gras en borders nemen sneller water op! 

Grond/bodemverbetering

In een aantal gevallen kan grondverbetering een oplossing bieden bij wateroverlast. Dat kan komen door een ondoorlatende laag, ondoorlatende grondsoort of vastgereden grond. Neem als voorbeeld een leemlaag of klei. Simpel betekent het: slechte grond eruit, nieuwe grond erin. De nieuwe laag kan het water veel beter doorlaten.

Met een ruim assortiment heeft Hormes oplossingen voor problemen met de afvoer van hemelwater of ter voorkoming van wateroverlast. Wij geven graag advies op maat.

Bezoek onze bouwmarkt


Hormes Bouwmarkt 2 min. 31 mei 2018

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..