024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Voorschrift voegafwerking plafonds aangepast

Hormes Bouwmaterialen < 1 min. 4 februari 2021

Gipsplaten worden vaak gebruikt om wanden en plafonds af te werken. Het materiaal leent zich daar ook uitstekend voor. Het TBA (Technisch Bureau Afbouw) heeft onlangs een wijziging doorgevoerd in het verwerkingsvoorschrift voor de voegafwerking van plafonds met gipskarton- en gipsvezelplaten (TBA-richtlijn 3.3). De richtlijn: gebruik geen zelfklevend gaasband meer als wapening voor de naden op plafonds! 

  • Richtlijn verwerkingsvoorschrift gipsplafond

Geen zelfklevend gaasband meer gebruiken op plafonds!

In het kort komt het erop neer dat bij de voegafwerking van plafonds de toepassing van papierband of glasvliesstroken voortaan vereist is. Het toepassen van gaasband leidt in de praktijk in zeer veel gevallen tot scheurvorming en dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Gebruik daarom in de toekomst geen zelfklevend gaasband meer op plafonds.

Het TBA geeft daarbij aan dat het papierband of de glasvliesstroken moeten tijdens het aanbrengen in de natte voegenvuller worden ingebed. Het rechtstreeks verlijmen van papierband of glasvliesstroken op de gipsplaat is niet toegestaan. (Bron: “TBA-richtlijn 3.3 “Verwerkingsvoorschrift voor het monteren van wanden en plafonds met gipskartonplaten en gipsvezelplaten, mei 2018”)

Geen scheuren meer...

Kortom gebruik in de toekomst géén zelfklevend gaasband meer voor de voegafwerking van plafonds met gipskarton- en gipsvezelplaten. Wij kunnen je de alternatieven laten zien en geven je graag advies voor de verwerking daarvan. 

Vragen of meer informatie?


Hormes Bouwmaterialen < 1 min. 4 februari 2021

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..