024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Duurzaam kiezen is belangrijk

5 min. 2 januari 2018

Per 1 januari 2018 is bij elke omgevingsvergunning een MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) verplicht. De MPG geeft de milieubelasting van materialen aan die in (nieuwe) gebouwen of woningen worden gebruikt. Conclusie: kiezen voor duurzame producten en materialen wordt steeds belangrijker.

 • Puzzelstukjes huis

Bouwbedrijven kunnen vanuit hun rol in de keten grondstof gebruik verminderen en duurzamer materiaal gebruiken. Je kunt als bouwonderneming minder materiaal gebruiken, minder milieubelastende materialen kiezen of materialen hergebruiken of mogelijk maken. Een handvat zou wel makkelijk zijn. Dat vond Bouwend Nederland ook en hebben een “handvat duurzaam materiaal gebruik voor bouw- en infra bedrijven” uitgebracht met praktische tips en voorbeelden.

Grenswaarde voor de MPG

“Voor nieuwe woningen of kantoren is vanaf 2013 een MPG berekening een verplicht onderdeel van de aanvraag van een omgevingsvergunning. Vanaf januari 2018 geldt een grenswaarde voor de MPG voor nieuwe woningen en kantoren. De berekende milieubelasting van de materialen mag dan niet hoger zijn dan de wettelijk vastgestelde waarde”. Aldus Bouwend Nederland. Installaties, vloeren en gevels leveren de grootste bijdrage aan de MPG. Hier is dus het meest te halen. Bijvoorbeeld door de vloeren en fundering met minder, lichter of minder milieubelastend materiaal te realiseren.

Effecten in de bouw- en onderhoudsfase

In de bouw- en onderhoudsfase zijn de effecten van duurzaam materiaalgebruik veel minder groot dan in de ontwerpfase. Maar ondanks dat de keuze van bouwmaterialen meestal in deze fase al vastligt is het toch de moeite waard! Je kunt op twee onderdelen het verschil maken. Denk aan bewust inkopen van materialen en het scheiden van bouwafval zodat materialen worden gerecycled.

Hoe kan Hormes jou hierbij helpen?

 1. Samen voorkomen we verspilling.
  Je koopt gefaseerd en op maat in en wij leveren wanneer jij het nodig hebt.
 2. Koop Prefab of op maat.
  In een fabriek of werkplaats is uitval van materialen vaak beter te voorkomen. DAT Bouwsystemen heeft mooie oplossingen!
 3. Heb je toch materiaal over?
  De meeste materialen kunnen bij ons gewoon retour.
 4. Indien het bestek het toelaat kan je kiezen voor bouwmaterialen met een duurzaamheidskeurmerk of een duurzame variant.
  Hormes denkt graag met je mee.

5 min. 2 januari 2018

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..