024 641 31 61 tot 18:00 uur Bekijk onze openingstijden

Schoon gereedschap werkt!

2 min. 10 oktober 2017

Niet alleen goed gereedschap is het halve werk, maar vooral werken met schoon gereedschap! Wij geven je graag een aantal tips.

  • Kwasten in terpentine

Schoonmaken na de klus

Vies gereedschap laat sporen achter in je tegellijm, voegmiddel of stucmortel. Denk hierbij aan roest op je troffel of spaan of oude harde resten in je kuip of emmer. Meestal komt deze vervuiling in de vorm van verkleuring in het oppervlak van je fris gestucte wand of je net nieuwe witte voegen terecht. 

  • Spoel na de klus het gebruikte gereedschap goed af met schoon leidingwater
  • Droog het gereedschap af met een doek
  • Smeer eventueel het gereedschap in met vet (beetje vaseline) om roesten te voorkomen. Vergeet vooral de bewegende delen niet.

Zo is je gereedschap weer gebruiksklaar voor de volgende klus.

Roest verwijderen

Is je gereedschap toch wat roestig geworden? Gebruik dan een roestreiniger van bijvoorbeeld HG om de roest te verwijderen. Schoonmaakazijn is een middel wat helpt tegen lichte roestvlekken. Laat dan het gereedschap even in het schoonmaakazijn weken. Wat ook helpt is citroen met zout. Meng 1 theelepel citroensap met zout tot een papje. Wrijf het schoon te maken gereedschap in met een droge doek en spoel het af met leidingwater. In alle gevallen kan een staalborsteltje ook uitkomst bieden.

Mortels aanmaken

Gebruik voor het aanmaken van mortels in poedervorm altijd schoon leidingwater. Denk je: “Dat is toch logisch”? Het zal je verbazen dat er nog steeds mensen zijn die grondwater of regenwater gebruiken voor het aanmaken van bouwstoffen. Ons advies; niet doen! Dit water is niet zuiver en bevat allerlei vervuiling (zoals mineralen) die verkleuringen kunnen geven in je gips of voegmiddel. Zodra de mortels zijn uitgehard geeft dit onherstelbare vlekken/verkleuringen. 

Vloeren en wanden

Je wand of vloer is getegeld. De voeg is aangebracht en lichtjes gedroogd: tijd om schoon te maken. Het makkelijkst gaat dit met een sponsplank en emmer met lekrollers. Maak je sponsplank goed nat en rol/wring/spoel hem goed uit boven de emmer.
Voor een goed en schoon resultaat moet je de vloer of wand zo vaak en zo droog mogelijk afsponzen. Te nat schoonmaken zorgt dat het voegmiddel gaat “drijven”. Dit geeft verkleuring in de voeg.

Een indicatie is ongeveer 1 liter schoon water per 1 m2 tegels. Ververs dus regelmatig je vuile water!
Zorg dat de vloer zo zorgvuldig en zo schoon mogelijk is, zodat je minimaal werk hebt met verwijderen van voegsluier de volgende dag. Uiteraard maak je het gereedschap na de klus ook weer goed schoon en droog.

Verfkwasten en -rollers

Een schilderklus duurt meestal langer dan een dag. Hoe maak je nu een verfkwast of roller écht goed schoon zodat je kwasten vaker en langer meegaan? Als de verfklus langer duurt dat is het niet noodzakelijk de kwasten heel grondig te reinigen. Als je de kwasten of rollers inpakt met afdekfolie of stop ze in een luchtdichte plastic zak. Zorg ervoor dat er geen lucht bij kan. Dit doe je door rondom het handvat goed af te tapen. Zo kan je de kwasten of rollers zeker 2 dagen bewaren op een droge plek.

Met een kwastenreiniger of terpentine reinig je de kwasten waarmee je verf op terpentinebasis hebt verwerkt. Doe de terpentine of de reiniger in een kleinere pot. Een jampotje bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de haren van de kwast goed in de terpentine staan. Druk de kwast in het begin ook even tegen de zijkanten. Laat de kwast ongeveer 2 uur staan. Maak de kwast daarna schoon met een droge doek. Sommige gebruiken een krant om de kwast droog te maken. Maar let op: de inkt van de krant kan doordat het nat wordt loslaten. Deze inkt komt dan op je kwast terecht. 

Heb je verf op waterbasis gebruikt? Zet de kwast dan 2 uur in warm water. Spoel daarna nog eens na met warm water en droog de kwast met een droge doek.

Goeie® Tip: laat de pot waarmee je de kwasten hebt schoongemaakt met de terpentine een paar dagen staan. De verfresten zakken dan naar de bodem. Er blijft een schone oplossing over die je weer opnieuw kunt gebruiken!


2 min. 10 oktober 2017

Maak het jezelf makkelijk met onze maandelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Bedankt voor je inschrijving!

Vul een juiste (nog niet gebruikte) e-mailadres in en ga akkoord met onze privacybeleid.

Ogenblik geduld..